Mimoparlamentné strany vyzvali voličov, aby hlasovali za nové politické subjekty

08.03.2012 Bratislava

Bratislava 8. marca (TASR) - Šestica mimoparlamentných strán dnes vyzvala voličov, aby v sobotu (10.3.) hlasovali za nové politické subjekty. Ich spoločným cieľom je výmena štandardných parlamentných strán a subjektov, ktoré sú zaťažené minulými kauzami a prepojené na finančné skupiny. K výzve sa pripojila Strana občanov Slovenska (SOS), Náš kraj, SDĽ, Strana zelených, Robíme to pre deti - SF a PRÁVO a SPRAVODLIVOSŤ.

"Naša výzva znie: nevoliť strany, ktoré sú v parlamente. Boli tu 22 rokov, urobili niečo dobre, to určite, ale kam doviedli to Slovensko, to sami občania cítia a vidia," komentoval predseda SOS Peter Marček. Výzvu prišiel osobne podporiť aj predseda SDĽ Jozef Ďurica, ktorý sa naposledy na riadení krajiny podieľal v roku 1989. "Dvadsaťdva rokov som pozoroval, čo sa tu deje, ako budú napĺňať politici svoje slová, o ktorých nás presviedčali a po 22 rokoch som si povedal, že už odmietam sa vadiť s televízorom a pokúsim sa ešte vrátiť späť do politického života," povedal.

Spoločnú tlačovú konferenciu zúčastnené strany využili aj na to, aby predstavili svoje programové priority. Prízvukovali pritom hlavne na ekonomické problémy Slovenska a vysokú nezamestnanosť. Zároveň poukázali na to, že sú v tejto predvolebnej kampani znevýhodňovaní. Dôvodom je údajne neobjektívny prístup pri tvorbe predvolebných prieskumov verejnej mienky či menší mediálny priestor. Marček túto skutočnosť ilustroval na medializovanom prípade, keď sa objavili informácie o údajnom pláne presunúť aktíva tranzitného plynovodu SPP na dcérsku spoločnosť Eustream. Na tento zámer ako prvá upozorňovala SOS, a to ešte v pondelok (5.3.), no médiá sa ním začali aktívne zaoberať až po stredajšom (7.3.) brífingu predsedu Smeru-SD Roberta Fica.

Sumárna podpora všetkých šiestich spomínaných mimoparlamentných strán by podľa februárového prieskumu verejnej mienky agentúry Focus nedosiahla ani tri percentá rozhodnutých voličov.
 

Vyberte región